<<

Bitihorn - opp nordsiden

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
3.3
KM
STIGNING
508
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Tid: 1.5 - 2 time(r)
Vanskelighetsgrad: Middels

Parkering rett veg RV-51 (på andre siden av Lavo, ved Stavtjern)

En fin og lett tilgjengelig topptur for hele familien.

Litt historie :
I 1811 ble toppen besteget for første gang i historien av botanikeren Christen Smith . Bortsett fra ekspedisjonen ved Jens Esmark i 1798, var denne biologiske ekspedisjonen den første fjellekspedisjonen i Norge.
Turismen steget i slutten av det 19. århundre etter oppføring av Raudfjordheim og senere hotellene Bygdin og Bygdisheim i nærheten. Den ekstraordinære naturen har tiltrukket seg turister langt unna, blant dem dronning Wilhelmine av Nederland , som bodde på Bygdisheim . I 1905 ble båtrute opprettet på innsjøen Bygdin, med det passende navnet Bitihorn. Langs Bygdin ligger flere turisthytter – i vestenden ligger Eidsbugarden, på nordsiden ligger Torfinnsbu og ved østenden ligger Bygdin turisthytte. Om sommeren går MB «Bitihorn» i rute mellom disse tre stedene.. Dette var i begynnelsen av det 20. å... (mer)rhundre en bemerkelsesverdig prestasjon siden det var ingen veier som fører til sjøen, men båten ble dratt dit.
Under andre verdenskrig ble den bratte østsiden brukt av de tyske alpine tropper for trening. Det er fortsatt mulig å se minst en av campingplassene som de benyttet på vestsiden. På den sørlige skulderen er det mulig å finne små enmanns-tilfluktsrom med hull til våpen. Noen av disse er trolig bygget senere som kopier, men noen av dem stammer 1941-1942.
  Innsenderen: Tripman
  Starter i: Stavtjerne, Oppland, NO
  Lengde: 3.3 kilometer
  Høydeprofil: + 508 / - 4 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Ukjent
  Egnet for: Fottur, Fjelltur