<<

Stølsmaradalen-Vormeli-Turtagrø

0 kommentarer
LENGDE
26.9
KM
VARIGHET
04:19:31
TID
STIGNING
1770
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Tid: 10 timer
Avstand: 27 km
Stigning: 1600 meter i følge GPS. (848-1149-513-1518-894)

Stølsmaradalen-Vormeli-Turtagrø
Denne turen går i et terreng som krever at du er turvant. Turen kan med fordel gjøres til en todagers tur hvor du overnatter på Vormeli eller Skogadalsbøen. Det kan anbefales da turen byr på mye bratt ur, stigning og dårlig sti. Turen går på NV siden av Utladalen og er umerket frem til den møter T-merket sti ved Gjertvasselvi i Gjervassdalen. Turen starter altså fra Stølsmaradalen. Veibeskrivelse fra Hjelle til Stølsmaradalen kan du lese her: http://lommekjent.no/turer/354342.

Fra Stølsmaradalen følger du skilt og sti oppover lia NØ for hytta. Stien går oppover og kan være vanskelig å finne og lett å miste. Det viktigste er at du følger retningen oppover mot Snørestødet. Når du kommer til Snørestødet går du forbi et vann, før stien fører deg videre nedover til Midtmaradalen. Fra Midtmaradalen er det også mulig å ta NV over ryggen mellom Store Skagadølstind ("Storen")... (mer) og Store Dyrhaugstind gjennom Skagadalen til Turtagrø. Dette vil være en kortere og lettere tur.
Fra Midtmaradalen må du finne et fornuftig sted å vade Midtmaradøla. Dette er mulig å gjøre tørrskodd, men det kan variere med vannforholdene. Herfra blir stien bratt nedover Kjyrkjestigen med mye kampesteinsur. Det finnes enkelte varder nedover som du kan følge. Vel nede ved Utla går stien langs elva oppover Utladalen. I følge hytteboka på Vormeli frekventeres denne stien oftere av dyr enn mennesker, derfor kan den oppleves noe merkelig og det er lett å miste den enkelte steder med tett kratt. Som regel finner en stien igjen etter noen hundre meter "i skauen". Her er terrenget relativt lett med grus og stein som underlag. Men det er også frodig og tydelig gode vekstforhold, midt på sommeren kan det være tett med kratt her. ca 600 meter før vi når Vormeli kommer vi til et stikryss og bro som fører over Utla og opp til T-merket sti til Skogadalsbøen eller sørover til Ingjerdsbu.
Hytta på Vormeli ligger vakkert til et stykke oppfor Utla. Her er det sengeplass til ca 4 stk og enda flere om en har med seg liggeunderlag og er forberedt på å ligge på gulvet. Her finnes ved og gass. Hytta vedlikeholdes av Vormelis venner. Hytta holder veldig enkel standard, men har det som trengs. Videre fra Vormeli blir stien noe bedre oppover dalen. Fra Vormeli beveger vi oss høyere i terrenget og kommer snart på høyde med Skogadalsbøen som ligger på andre siden av dalen. Terrenget blir lettere å gå. Stien fører oss rett til broen over Gjertvasselvi og til T-merket sti mot Turtagrø, Fannaråken eller Skogadalsbøen.
Denne turbeskrivelsen følger den T-merkede stien bare den lille biten opp til Jervvatnet før vi igjen tar av mot vest og følger en gammel sti mot Styggedalen. Om du ikke MÅ gå i enda mer ur skal du være unnskyldt og bør ta den T-merkede stien videre gjennom Keisarpasset og ned på grusvei gjennom Helgedalen til Turtagrø. Den veien vi følger finner vi ved å ta rett vest ved munningen av Jervvatnet. Det er noen varder som markerer stien oppover. Videre går stien gjennom Styggedalen først på nordsiden av vannet på 1470 deretter på sørsiden av vannet på 1469 til vi ender opp ved et oppdemmet vann. Herfra kan vi se den flotte Styggedalsbreen og er du heldig også reinstammen som ferdes i området. Det er mulig å følge stien videre over Svartfjellet og ned til Skagastølsbotn jeg valgte å ta turen ned Helgedalen på grusvei. Og ut Helgedalen til Turtagrø hotell.

Lenker:
Les mer om Vormeli her: http://www.utladalen.no/kulturhistoria/sider/menneska/oppmot/gardane/vormeli.html
Stølsmaradalen: http://ut.no/hytte/stoelsmaradalen
Skogadalsbøen: http://ut.no/hytte/skogadalsboeen
Turtagrø: http://www.turtagro.no/
Tid stoppet
-197:34:21
TIMER
Tid I bevegelse
04:19:31
TIMER
Snitt hastighet
4.3
KPH
Innsenderen: Ola Njå Bertelsen
Starter i: Stølsmaradalen turisthytte, Sogn og Fjordane, NO
Start: Jul 26, 11 22:30
Lengde: 26.9 kilometer
Høydeprofil: + 1770 / - 1738 m
Maks helning
Snitt helning
Underlag: Ukjent
 

Tid som er gått:
00:00:00

32x
Avspillingshastighet